4 Temmuz 2014 Cuma

American Horror Story vs. Penny Dreadful


Penny Dreadful’un ilk sezonunu an itibariyle bitirmiş bulunmaktayım.Başlayacağı haberleri duyulduğu ilk andan itibaren American Horror Story ile çok karşılaştırılıyordu hatta AHS tuttu ondan yaptılar diyenler bile vardı lakin yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım ikisinin de korku dizisi olmaları dışında pek de ortak noktaları olduğu söylenemez kanaatimce.Benim açımdan bu iki dizi arasındaki en bariz farkları üşenmeyip listeledim,şöyle oldu:
                              
-En baştan başlamak gerekirse,AHS’nin jeneriği kendisinden ürkütücüdür,PD’nin kendisi jeneriğinden.
-Absürdlükler AHS’nin olay örgüsü içinde bir şekilde erir bir süre sonra hiç yaşanmamış gibi bile olur,PD’de absürdlüğü benimsemeniz söz konusu olamaz zira öylesine kilitlenen çekmece,ordan buradan çıkan börtü böcek nedensiz değildir bu yüzden küçük ayrıntıları unutmamanız yararınızadır.

-Yan rollerdeki AHS oyuncularını başka yerde görünce(X-Men:Days of Future Past’ta quicksilver’ı görünce sinemada bir alkış koparmadığımız kaldı daha geçen gün),önceden tanıdığınız oyuncuları PD’de yan rollerde görünce şaşırırsınız.(bu Caliban-ki kendisi bence dizideki en entelektüel ve laflarına itibar edilesi karakter- bi yerden tanıdık dedim dedim meğer Black Mirror’ın te ilk bölümündeki İngiltere başbakanıymış. )

tanıştırayım,Caliban.
-AHS’deki karakterler her sezon izleyici gözünde 0 krediyle başlayan yepisyeni karakterlerken,PD’deki karakterlerin her birine en az on film çekildiğinden hepsi tanıdıktır.



-Seyirciyi irrite edecek sahneler AHS’de bir elin parmağını geçmeyip dozajı hafiftir,PD’de kanmış,revanmış,kurtçukmuş,parçalanmış uzuvlarmış hiç çekinmeden ekrana getirilir.


-Ani sahne geçişleri AHS’de bilinmeyenleri açığa kavuşturur,PD’de reflektif olarak irkilmeye sevk eder.

-AHS dişi karakterlerin hegemonyası altındadır,PD eril karakterlerin.





-AHS posterleri sürreal anlamlar taşır,PD posterleri dizi ne ise odur.


-AHS interaktif ders gibidir gizem unsurları sürekli devinim halindedir biri biter diğeri başlar hop o işin aslı da öyle değilmiş derken kafanıza takılan pek bir şey olmaz.PD konuyu bildiğinizi varsayarak ders anlatan hoca dersi gibidir kafanızda hep soru işaretleri kalır.(Mina o kadar geldi gitti ta 5. bölümde hikayenin çok minik bir kısmına anca nail olabildik mesela.)

 

-AHS’nin kendine has bir espri anlayışı mevcuttur,PD ise herhangi bir muziplik için fazla asildir,aforizmalar havada uçuşur.


-AHS her sezon tanıdık yüzler fakat bambaşka karakter ve senaryolarla karşımıza çıkar, PD ise 2. sezon onayını yeni aldı,kaldığı yerden devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder